Det där med att äta…

Ätstörningar är något, som många talar om. Oftast är det tonårsflickor och unga kvinnor, som drabbas av sjukdomarna. Det sägs att ätstörningarna har ökat radikalt under de senaste 20-30 åren.

En hel del ätstörningar börjar på grund av ett tryck. Ett tryck från samhället. Ett tryck, som kräver dig att se “perfekt” ut. Trycket kommer även från olika skönhetsidealer, alltså “åsikter”, om att hur man skall se ut. Har skrivit min åsikt om skönhetsidealer förut, HÄR.  Skönhetsidealer och ätstörningar går skrämmande mycket hand i hand. Ganska många blir drabbade av ätstörningar, för att ha följt skönhetsidealen lite för starkt.

När man säger ordet ätstörningar, tänker de flesta genast på anorexi och/eller bulimia. Kankse för att de två är de vanligaste och synligaste (i alla fall anorexin). Det som människor inte kanske alltid förstår, är att det finns många fler… Dem märker man kanske inte på samma sätt, men  det menar inte att de försvinner. Fast det inte tydligt synns att du drabbas av en ätstörning, betyder det ingenting. Ätstörningarna kommer från huvudet, från ditt tankesätt! Om hur du tycker om dig själv. Senare börjar din kropp lida.

disorder.jpg

 

Tillbaka till att det finns flera olika ätstörningar… Jo, det har man rätt i att alla har något att göra med att äta. När man äter, hur man äter etc. Men det kan innehålla SÅ mycket mera. Till exempel en ätstörning med namnet: Ortorexi. En människa, som drabbas av ortorexi kan träna alldeles för mycket, och äta lite eller äta “för nyttigt”. Ett till exempel är en ätstörning som kallas: Hetsätningsstörning. De flesta, som drabbas av den ätstörningen, är farligt överviktiga. Hetsätningsstörningen är liknande med bulimian, bara utan att kräkas eller fasta.

Har ni märkt att människor har “skönhetsidealer” för dem, som drabbas av ätstörningar? Enligt samhället är till exempel alla anorektikerna överdrivet smala, bleka etc. Här kommer vi igen till det, att ätstörningarna får sin början, från huvudet.

disorder1.jpg

 

Jag tycker att det är väldigt synd att vi alla kan påverka varandra så mycket, att våra medmänniskor insjuknar. Dessutom talar vi om väldigt allvarliga sjukdomar. De är svåra att bli friska ifrån och kan lätt leda till ännu värre beslut, än att inte äta så mycket.

Det som är ännu värre är att människor leker med dessa saker. Verkar som att människor inte förstår, att ord kan verkligen såra. Min respekt mot en människa försvinner ganska snabbt, han/hon till exempel säger något elakt om att drabbas av ätstörningar, eller skriker ut elaka saker åt till exempel smala människor. “Jävla anorektiker!!”, är ju inte så kul att höra, och tänk om den personen faktiskt drabbas av anorexi eller någon annan ätstörning? Eller försöker bli frisk från störningen? Lovar, att det inte hjälper den personen överhuvudtaget!

Viktigaste i allt detta, är att man måste lära sig, att älska sig själv. Lära sig att älskasin egna kropp, och att respektera sig själv. Om du själv accepterar dig själv, älskar din kropp, och respekterar dig själv, är det lättare för andra, att göra det med!

large

 

(ett inlägg gjort i samband med ett skolarbete)

Annonser

2 thoughts on “Det där med att äta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s